In gesprek met Harie Vandewal

technisch manager

“Door een bekende ben ik ruim 7 jaar geleden geattendeerd op de functie van chef werkplaats en heb ik direct gereageerd. Gelukkig had ik meer te bieden dan de overige 5 kandidaten, dus de functie ging naar mij”. Hij kan van deze overwinning nog steeds genieten. Inmiddels is Harie Vandewal technisch manager bij Jacotech.

“Ik wil graag alles weten en zo heb ik ook het softwarepakket Inventor zelf in mijn vrije tijd aangeleerd. Autodesk Inventor is CAD-software, ontwikkeld voor het maken van digitale 3D-prototypes van producten. Hiermee kun je nauwkeurig 3D-modellen maken en visualiseren, voordat ze geproduceerd worden. Dure prototypes zijn niet meer nodig. In onze tak van sport dus erg waardevol”.

 

Kennis delen

Op de vraag wat Harie het meest uitdagende vindt aan zijn werk, antwoordt hij “de grote diversiteit en het helpen van collega’s en klanten met het oplossen van technische problemen of storingen. Alléén zaken proberen op te lossen is niet slim. Door onze kennis te delen, leer je van elkaar en kom je sneller tot een adequate oplossing. Wij hebben een open houding naar elkaar én ook naar onze samenwerkingspartners. Zo worden wij door grote collegabedrijven regelmatig ingeschakeld om hen uit te helpen. Dat gaat altijd heel constructief en plezierig.

 

Wij werken met kwalitatief hoogwaardige machines voor zowel de industrie als de agrarische sector. Zo zijn de onderdelen van bijvoorbeeld 30 jaar oude mestmixers nog altijd verkrijgbaar. Er wordt door ons altijd eerst gekeken of iets gerepareerd kan worden, maar wij zijn wel realistisch. Als het niet rendabel is om te repareren, bijvoorbeeld omdat het aantal werkuren in verhouding te groot is, wordt in overleg met de klant een nieuw onderdeel of een nieuwe machine besteld. De klant vertrouwt op ons advies”.

Levende have

“Het leidinggeven, plannen en regelen bevalt mij goed, ondanks dat regelmatig planningen worden omgegooid vanwege spoedklussen. Je moet flexibel zijn en prioriteiten kunnen stellen. Zeker als we te maken hebben met levende have. Door problemen met een koelsysteem bijvoorbeeld, kan het té warm worden in een stal; een ongewenste situatie voor de beesten. Uiteraard heeft deze calamiteit voorrang. Andere klanten moeten dan wachten, maar daar is alle begrip voor”.

 

Politiehonden

Naast zijn gezin met drie jongvolwassen kinderen, vindt Harie ook nog tijd voor zijn grote hobby: het trainen van politiehonden. Harie vertelt: “de honden die ik train zijn meestal Mechelse herders. De hond wordt door mij opgevoed en ondergaat na een intensief traject van een paar jaar een zware keuring. De keuring bepaalt of het dier geschikt is als politiehond.

Indien positief, dan wordt de hond verkocht aan bijvoorbeeld de politie, de luchtmacht of beveiligingsbedrijven”. Zo draagt Harie op zijn manier ook nog een steentje bij aan onze veiligheid.

“Het meest uitdagende in mijn werk vind ik de grote diversiteit en het helpen van collega’s en klanten met het oplossen van technische problemen of storingen.”

Harie Vandewal