In gesprek met Michiel Curvers

eigenaar van tuinplantengroothandel Piante Di Domani

Eén van onze klanten is tuinplantengroothandel Piante Di Domani. Het bedrijf is gespecialiseerd in het importeren en exporteren van boomkwekerij producten en levert o.a. aan hoveniers en tuincentra. De sympathieke eigenaar Michiel Curvers heeft zijn roots gewoon in Noord-Limburg, anders dan wellicht zijn bedrijfsnaam doet vermoeden.

 

Vanwaar Piante Di Domani?

De naam is bedacht door de vorige eigenaar en betekent ‘planten van morgen’. Afgezien dat het heerlijk mediterraans klinkt, past de naam mooi bij ons bedrijf. Wij importeren en exporteren planten uit en naar het zonnige Toscane in Italië. Doordat deze regio een veel langer groeiseizoen kent, kunnen ze daar in korte tijd grotere bomen en planten kweken dan in Nederland’, vertelt Michiel ons.

 

‘Wij rijden het hele jaar naar en van Italiaanse kwekers en zoeken daar alle planten persoonlijk uit. Ons bedrijf heeft inmiddels een goede naam opgebouwd. Afnemers rekenen op onze verse leveringen en hoeven geen grote voorraden aan te leggen.  Wij staan garant voor een goede prijs-kwaliteit verhouding en excellente service.’

Heitje voor een karweitje

Als 11-jarig jongetje kwam Michiel al over de vloer bij Piante Di Domani. Onder de vlag van ‘Heitje voor een karweitje’ – voor diegenen die de uitdrukking niet kennen, volg de link – hielp hij de eigenaar met allerhande klusjes. ‘Ik wilde liever buiten zijn dan op school’, lacht Michiel.  Zo is de liefde voor het vak gegroeid. Niet vreemd dat Michiel de hoveniersopleiding ging volgen, om zich daarna te specialiseren in de boomkwekerij.

 

Op 21-jarige leeftijd heeft Michiel de zaak overgenomen. Als jonge ambitieuze ondernemer heeft hij gezorgd voor de groei van Piante Di Domani. Onder zijn bedrijfsvoering werd een nieuwe kas van 1.000 m2 gebouwd en is het terrein vergroot van ca. 2000 m2 naar 7.500 m2. Samen met zijn 4 collega’s – en nog steeds op zoek naar nieuwe medewerkers- werkt hij met veel plezier in het bedrijf.

Noodzaak van een beregeningssysteem

Op het gigantische terrein staat een enorme hoeveelheid bomen en planten. Een beregeningsinstallatie is dus geen overbodige luxe.

 

Michiel: ‘Wij hebben een paar jaar geleden verschillende bedrijven benaderd ons te adviseren en een offerte te maken voor het aanleggen van putten, bronpompen, opslagtanks voor water, een beregeningssysteem en het plaatsen van een zuiveringsinstallatie. Deze installatie zuivert het water van o.a. ijzer, noodzakelijk voor onze bomen en planten’.

 

Deskundig en professioneel

‘Wij zijn met Jacotech in zee gegaan, overigens het enige bedrijf dat reageerde en deze klus wilde aangaan. Van de andere bedrijven heb ik niets gehoord. Onze kennismaking en de gesprekken die daarop volgden gaven ons vertrouwen in hun deskundigheid en professionaliteit. De planning die wij voor ogen hadden kon Jacotech nakomen. Ik werk sowieso graag met bedrijven die dezelfde hoge kwaliteitsnormen als ons hanteren.

Vanuit het Waterschap Limburg en de lokale overheid hebben wij te maken met strenge regelgeving. Het is fijn dat een regionaal bedrijf met je meedenkt en stand-by is bij calamiteiten’, aldus Michiel.

Gesloten watercircuit

Michiel; ‘de klus is bijna geklaard en dan zijn wij helemaal op orde. Wij gebruiken geen kostbaar leidingwater. Via een bron-/putboring pompen we grondwater op. Via een omvangrijke beregeningsinstallatie kunnen wij nu de bomen van bovenaf beregenen. Middels de aangebrachte leidingen met druppelaars op ongeveer een meter hoogte, bewateren wij de planten en struiken in potten’.

 

Inmiddels heeft Piante Di Domani 2 grote silo’s op het terrein liggen; een vuilwatertank en een schoonwatertank. Het gebruikte water wordt gedoseerd weer teruggegeven aan de natuur, zonder schadelijke stoffen. Na bespuiting –overigens maar een keer per jaar- worden de eerste 10.000 liter water apart opgevangen en langzaam vermengd met schoon water.

 

Michiel sluit tevreden af: ‘het terrein is dadelijk helemaal verhard en met een karretje kunnen wij dan eenvoudig bij onze groenproducten. Arbeidstechnisch werkt dit ook prima!’.

 

Onze complimenten voor dit prachtig bedrijf met aandacht voor mens en natuur!

“Wij zijn met Jacotech in zee gegaan. Onze kennismaking en de gesprekken die daarop volgden gaven ons vertrouwen in hun deskundigheid en professionaliteit.”

Michiel Curvers